E-novice

Želite, da vas brezplačno preko e-pošte obveščamo o novostih iz naše ponudbe?

Dan Zemlje

Rdeči križ Slovenije deluje na Slovenskem že 155 let. Mladinsko zdravilišče Debeli rtič pa letos praznuje 65. obletnico delovanja. Praznovanje bo potekalo v 4 tematskih dnevih, danes, na Dan Zemlje, pa predstavljamo, kaj vse smo naredili, da bi otroke vrnili v naravo in jim jo čim bolj približali.

Dan Zemlje je mednarodni praznik od leta 1970, ki ozavešča Zemljane o nujnosti trajnostnega ekološkega ravnanja z edinim domom, ki ga imamo, to je planet Zemlja.

Covid-19 je ponovno ustavil obratovanje mladinskega zdravilišča 20.10.2020, ta čas pa smo skladno s strategijo celostnega razvoja mladinskega zdravilišča posvetili novim naravoslovnim projektom za otroke:

1. Posadili smo 27 novih dreves in označili tipične rastline v 14 hektarjev velikem zdraviliškem parku.

2. Izdelana je bila nova biološka pot o evoluciji življenja, ki se vije skozi celo mladinsko zdravilišče.

3. Nastal je zdraviliški herbarij drevesnih vrst, grmičevja in zelišč, ki predstavlja skupaj 90 rastlin.

4. Iz naplavin, ki nam jih je ob neurjih prineslo morje, smo postavili forma viva desetih naplavin za ustvarjanje in razvoj domišljije otrok.

5. Uredili smo vrt zelišč in zdravilnih rastlin, kjer bodo tudi nove delavnice za otroke.

6. Postavili smo hiške za živali – 12 valilnic za 6 vrst ptičev, 4 hibernakulume za ježe, 7 zaščitnih pladnjev za lastovke ter urejen habitat za kuščarje in kače na robu klifa.

7. Pripravili smo brošuro o zdraviliškem parku, ki predstavlja 65 rastlin za 65. rojstni dan mladinskega zdravilišča.

Ko časi niso najlepši in nam korona epidemija kroji življenje, so otroci še posebej prizadeti. Zato je naša dolžnost, da na vsakem koraku najdemo majhne vsebine, ki so kot žarek sonca in nam osvetljujejo tunel upanja. Posadili bomo drevo GINKO, ki je simbol optimizma in trajnosti, saj je preživel največje gorje atomske bombe in je zato pravi znak pozitivne energije. GINKO je čustvena vzpodbuda, da se bodo otroci kmalu vrnili v mladinsko zdravilišče in lahko v njem uresničevali vse svoje pravice o zdravstveni oskrbi, gibanju, izobraževanju, druženju in veselju BITI OTROK.

Zahvaljujemo se donatorju g.Robertu Rogiču za posajeno drevo.

Foto: Miha Crnic

mag. Ana Žerjal

vodja mladinskega zdravilišča

Nazaj