E-novice

Želite, da vas brezplačno preko e-pošte obveščamo o novostih iz naše ponudbe?

Beloruski in ukrajinski otroci na rehabilitaciji na Debelem rtiču

Otroci, žrtve konflikta v Ukrajini, in otroci, ki še vedno čutijo posledice sevanja po katastrofi v Černobilu, so v organizaciji ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve RS prišli na zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo v Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču.

(Ljubljana, 24. 8. 2017) Te dni je na Debelem rtiču na zdravstveni in psihosocialni rehabilitaciji 111 otrok iz Belorusije in Ukrajine. 81 otrok iz Ukrajine je prišlo v programe psihosocialne rehabilitacije zaradi posledic tamkajšnjih oboroženih konfliktov. Na zdravstveni rehabilitaciji pa je istočasno tudi 30 otrok iz Belorusije, z zdravstvenimi težavami, ki izvirajo iz sevanja po jedrski katastrofi v Černobilu leta 1986, in so vključeni v različne programe, ki jim bodo pripomogli k izboljšanju zdravja ter splošnemu dobremu počutju, kot so respiratorna fizioterapija, hidroterapija in različne vaje za krepitev vzdržljivosti. Program pomoči otrokom v organizaciji ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ RS), v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču ter partnerji iz prizadetih držav.

Sabina Beber Boštjančič, v.d. direktorja ITF je ob tem povedala: »Oboroženi konflikti in druge katastrofe močno prizadenejo najbolj ranljive člane družbe – otroke. S tovrstnimi programi jim ITF pomaga, da se po negativnih izkušnjah čim bolje vključijo nazaj v družbo in razvijajo svoje potenciale. Program zdravstvene rehabilitacije beloruskih otrok in psihosocialne rehabilitacije ukrajinskih otrok se bo v organizaciji ITF in ob nadaljnji finančni podpori Republike Slovenije nadaljeval pod okriljem Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču tudi v letu 2018.«

Mag. Ana Žerjal, vodja MZL RKS Debeli rtič je ob tem dodala: »Projekt psihosocialne rehabilitacije otrok iz Ukrajine in zdravstvene rehabilitacije otrok iz Belorusije izvajamo v našem zdravilišču že nekaj let. Vsi otroci so vključeni v program šole plavanja, športnih aktivnosti (šola kajaka, nogomet, košarka, odbojka na mivki in kolesarjenje). Pedagoški program pa je sestavljen iz cirkuške pedagogike in raznovrstnih delavnic ter aktivnosti na prostem. Rezultati programa so izjemni in smo nad njimi tako mi kot terapevti, otroci in njihovi mentorji navdušeni. To je najlepša in najbolj bogata izkušnja, ki jo lahko kot država podarimo tem otrokom. Slogan našega zdravilišča je »Tam, kjer rastejo sanje!«, zato poudarjamo, da imajo vsi otroci pravico do brezskrbnega otroštva, do novih znanj in izkušenj in kar je najpomembneje - do nasmeha na obrazu.«

V Ukrajini v obdobju po ukrajinski revoluciji leta 2014 kljub mnogim poskusom mirne rešitve oboroženih spopadov nasilje še naprej neposredno ogroža človekovo varnost. Travmatični dogodki, katerim je bilo izpostavljeno na tisoče otrok in odraslih, prebivalstvu povzročajo psihološke stiske. To negativno vpliva na duševno zdravje in psihosocialno dobrobit zlasti otrok. Otroci iz Ukrajine v Slovenijo na rehabilitacijo preko ITF prihajajo od leta 2014 in jih je prišlo skupno z letošnjo skupino že 321.

Človekovo varnost pa ogrožajo tudi drugi dogodki. Eden takšnih je bila tudi najhujša jedrska nesreča v zgodovini v Černobilu. Sevanje, ki izvira iz te nesreče, še vedno povzroča duševno trpljenje in mnoge druge zdravstvene težave mnogih. Otroci iz Belorusije so v Slovenijo prvič prišli leta 2012. Skupno z letošnjo skupino jih je s pomočjo ITF na rehabilitaciji v Sloveniji bilo že 119.

Vir: ITF

O ITF

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) (prej: Mednarodna ustanova – Fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min) je humanitarna, neprofitna organizacija, ki jo je marca 1998 ustanovila Vlada Republike Slovenije. Njen prvotni namen je bil nuditi pomoč Bosni in Hercegovini pri pokonfliktni rekonstrukciji skozi odstranjevanje min in pomoč žrtvam min.

ITF je od samega začetka nenehno razvijal in utrjeval svoje poslanstvo krepitve človekove varnosti ter omogočanja obnove in razvoja državah, ki so jih prizadejali oboroženi spopadi. Pri tem ITF naslavlja tako neposredne kot dolgoročne posledice, ki jih povzročajo mine, eksplozivni ostanki vojne in druge nevarnosti, ki ostajajo po končanem oboroženem konfliktu. Svoj geografski doseg in obseg aktivnosti je razširil z namenom naslavljanja težav spreminjajočega se okolja človekove varnosti, potreb držav prejemnic in prioritet donatorske skupnosti. Ob tem delovanje ITF vedno temelji na močnih partnerstvih, regionalnem pristopu in načelih transparentnosti in odgovornosti.

Nazaj