E-novice

Želite, da vas brezplačno preko e-pošte obveščamo o novostih iz naše ponudbe?

Otroci iz Belorusije in Ukrajine na rehabilitaciji na Debelem rtiču

64 otrok iz Ukrajine, žrtev tamkajšnjega oboroženega spopada, in 30 otrok iz Belorusije, kjer še vedno čutijo posledice sevanja po katastrofi v Černobilu, je te dni na psihosocialni in zdravstveni rehabilitaciji na Debelem rtiču. V Slovenijo so prišli 14. avgusta v okviru projekta, ki ga izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega križa Slovenije Debeli rtič.

Projekt financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

64 otrok iz Ukrajine se na Debelem rtiču udeležuje programov psihosocialne rehabilitacije, namenjenih blažitvi posledic, ki so jih prebivalcem, tudi najmlajšim, povzročili tamkajšnji oboroženi spopadi. Programi bodo pripomogli k temu, da se bodo mladi lažje soočali s težkimi izkušnjami in tako imeli trdnejše temelje za svoj razvoj. 30 otrok iz Belorusije, ki so zaradi zdravstvenih težav, ki so posledica prisotnosti sevanja po jedrski katastrofi v Černobilu leta 1986, na zdravstveni rehabilitaciji, je vključenih v programe, ki pripomorejo h krepitvi zdravja ter k splošnemu dobremu počutju, kot so respiratorna fizioterapija, hidroterapija in različne vaje za krepitev vzdržljivosti. 

 

Iz Ukrajine je v Slovenijo na rehabilitacijo od leta 2005 prišlo že 928 otrok, od tega skozi programe ITF od leta 2014 že 464 otrok. Otroci iz Belorusije so v Slovenijo prvič prišli leta 2012. Skupno z letošnjo skupino jih je na rehabilitaciji v Sloveniji bilo že 239. 

 

Uroš Vajgl, vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, je ob obisku otrok na Debelem rtiču pojasnil, da Slovenija projekt financira v sklopu dvostranskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. S tem Slovenija kot del razvitega sveta pripomore k boljšemu življenju tistih, ki to najbolj potrebujejo, najpogosteje so to ranljive skupine. Projekt na Debelem rtiču je uspešen in prinaša rezultat, veselje otrok, ki se iz Slovenije vračajo fizično in psihično okrepljeni.

 

Urban Špital, vodja projektov na ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti, je dodal, da so na ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti, ki organizira obisk otrok na Debelem rtiču, hvaležni Ministrstvu za zunanje zadeve RS. Otroci skozi projekt napredujejo že v nekaj dneh, njihov napredek pa predstavlja dodatno motivacijo za kontinuirano izvajanje pomoči v Ukrajini in Belorusiji.

 

VIR: MZZ, 20.8.2019

Nazaj